ISLAMSKI BRAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ISLAMSKI BRAK

Stranica za sklapanje halal braka
 
HomePortailTražiLatest imagesRegistracijaLogin

 

 Sta morate znati o buducem muzu?

Go down 
AutorPoruka
Info
Broj komentara : 16
Uzrast : 1024
Lokacija : Islamski Brak
Datum registracije : 2007-03-27

Sta morate znati o buducem muzu? Empty
KomentarNaslov komentara: Sta morate znati o buducem muzu?   Sta morate znati o buducem muzu? Icon_minitimeWed 28 Mar 2007, 02:00Sta morate znati o buducem muzu?

Sve više brakova se raspada i to još u njihovoj ranoj fazi. Uzroka za to ima veoma mnogo i dosta su različiti od slučaja do slučaja. Ono što je zajedničko mnogim od njih je priznanje mladih parova da uopće nisu znali mnoge važne stvari o svojim budućim supružnicima prije braka. Većina žena priznaje da su rijetko ili nisu nikako razgovarali sa budućim muževima o stvarima koje se tiču budućeg života, tako da su mnoge od njih stupile u brak uopće ne znajući kakvi su stavovi druge strane o važnim životnim pitanjima. Zbog toga ćemo ovdje istaći najvažnijam pitanja na koja odgovore treba saznati prije braka, kako bi se izbjegle nesuglasice i nesporazumi.

Kad birate partnera morate imati u vidu da postoji mnogo stvari koje u budućnosti mogu dovesti do neslaganja i sukoba ukoliko se na vrijeme ne riješe. Kako je uvijek bolje spriječiti nego liječiti, sve potencijalne probleme treba iznijeti na vidjelo prije sklapanja braka. Neke stvari mogu vam se činiti trivijalnim, ali ipak ih je lakše riješiti prije braka nego kasnije kad za njih sigurno nećete imati ni vremena ni strpljenja. Ozbiljnija neslaganja u stavovima između vas i vašeg budućeg muža mogu biti pokazatelj olujnog braka, u kojem biste mogli biti zloupotrijebljeni.

Svaki brak ima svoje uspone i padove, ali rješavanjem nekih stvari u pravo vrijeme mogu se spriječiti posljedice koje nastaju zbog slomljenog srca i velikih, nerješivih problema. Podsjetit ćemo vas na najvažnija pitanja koja možete postavljati od trenutka kad upoznate partnera do stupanja u brak. Nipošto se nemojte stidjeti da pitate bilo šta jer od toga može zavisiti vaša budućnost. Pitanja možete postavljati direktno potencijalnom suprugu, možete sami istraživati tražeći neke informacije od njegovih rođaka ili poznanika, a možete angažirati i svoju porodicu ili prijatelje da vam pomognu u prikupljanju željenih informacija.

Cilj takvog istraživanja je utvrditi da li dvije osobe odgovaraju jedna drugoj i spriječiti nesretan brak koji će svima donijeti samo bol i patnju. Pri sakupljanju informacija treba uvijek imati na umu njihovu povjerljivost. Bilo da dođe do sklapanja braka ili ne svaku informaciju o partneru treba smatrati strogo povjerljivom i ne iznositi ništa u javnost bez njegovog dopuštenja. Nijedna otkrivena mahana ne smije otići u javnost jer to mnogo govori i o vašem karakteru.

Pitanja koja trebate postaviti potencijalnom suprugu mogu se podijeliti na ona koja su primarna za funkcioniranje bračnog života i ona koja se tiču svakodnevnih stvari.
Ključna pitanja ćemo predstaviti detaljno, uz podpitanja koja vam mogu pomoći da dobijete potpune informacije.

Šta ga razbjesni i kako se nosi sa tim bijesom?
Da li krivi svakoga osim sebe? (Ako je to slučaj onda budite spremni da u braku budete dežurni krivac za sve njegove greške).
Prestane li govoriti sa osobama na koje je ljut?
Zadržava li dugo osjećaj mržnje? ( Ponavlja li često: Vratit ću mu ja to jednog dana?)
Da li je ikada fizički ili duhovno zloupotrijebio nekoga na koga je bio ljut?
Razbjesni li se kad se neko, ko je možda mudriji od njega, ne složi s njim ili mu predloži neki drugi način rada?
Zaboravlja li ikada onoga na koga je bio ljut?

Vrlo važno je utvrditi kako se budući suprug ponaša u krizama:

Da li krivicu prebacuje na druge?
Ponaša li se neprijateljski i prema onima koji nisu umiješani?
Koje korake poduzima da se suoči s pritiskom?
Da li je optimista i misli li da će sve biti bolje i da nakon svake teškoće dolazi olakšanje?
Sva ova pitanja pomoći će vam da otkrijete s kakvom osobom namjeravate provesti ostatak života. Sljedeća grupa pitanja otkrit će vam njegove stavove o ženi i porodičnom životu:

Šta misli o pravima žene u muslimanskoj porodici?
Da li je ikad zapazio da njegov otac vrijeđa njegovu majku?
Je li ikad uradio nešto da to spriječi i šta?
Vjeruje li da je njegov otac uvijek bio u pravu?
Vjeruje li da sve žene zaslužuju grdnje i vrijeđanje?
Kako donosi odluke, da li samo po vlastitoj volji ili se savjetuje sa bliskim prijateljima?
Da li će se savjetovati sa suprugom oko nekih odluka?
Stoji li čvrsto iza onog što odluči?
Ako budete zadovoljni odgovorima koje dobijete možete prijeći na konkretne životne probleme. Prvo pitanje iz te grupe je:

Kako raspolaže novcem te kako rješava finansijske probleme?
Ako želite još detaljnije informacije možete saznati:

Štedi li novac za budućnost?
Daje li novac u dobrotvorne svrhe? (Ovo vam može otkriti da li je škrt i sebičan?)
Kad odluči nešto kupiti da li će konsultovati suprugu prilikom donošenja odluke?
Kakav je njegov lični stav prema novcu?
Ono što vas posebno treba zanimati je kakvu porodicu on želi da ima.
Zato obavezno saznajte:

Šta očekuje od svoje supruge i djece?
Kako će reagirati ako njegova očekivanja ne budu ispunjena?(Ovo je važno jer ako živi u mašti, bez obzira kakva bila njegova supruga teško će ga zadovoljiti.)
Koja je njegova vizija porodičnog života?
Da li će pomagati u kućnim poslovima i uključiti se u podizanje djece?
Da li će biti spreman da promijeni ili prilagodi svoje stavove?

O svemu navedenom trebate razgovarati prije stupanja u brak, saslušati njegove stavove, ali i upoznati ga sa svojim stavovima, posebno ako se oni razlikuju od njegovih. Tako odmah možete vidjeti njegovu reakciju i dogovoriti se o načinu rješavanja eventualnih kasnijih problema. Ako to budete postigli kasnije će vam biti mnogo lakše, čak i u periodima velikih bračnih kriza.

Jedna od bitnih stvari je i njegova porodica. Nemojte se zavaravati da je ona nebitna jer svakako nećete živjeti zajedno. Čak i ako budete živjeli potpuno odvojeno od njegove porodice morate znati o kakvim se ljudima radi, kako se treba ponašati kad ih posjetite i sl.
Obavezno saznajte:

Da li je njegova porodica religiozna ili ćete vi biti jedini koji se ponašaju po islamskim propisima?
Da li je njihov odnos prema islamu drugačiji od vašeg , tj. hoćete li biti jedini uljez u porodici gdje se islam tretira samo kao zaboravljena tradicija?
Ako potičete iz različitih naroda ili iz krajeva sa različitim običajima raspitajte se da li njegov narod otvoreno prima strance i strane običaje ili ćete biti odbačeni i izolirani?
Bez obzira na to koliko vam to bilo neugodno, za vašu budućnost je bitno da budete upoznati s njegovim zdravstvenim stanjem, uostalom kao i on s vašim. Najbolje rješenje je da pred sklapanje braka oboje obavite preglede i nalaze pokažete jedno drugom. Bolje se odmah suočiti s eventualnim problemima nego kasnije iskaljivati bijes na drugima. Zbog svog potomstva obavezno prije braka saznajte da li je u porodici nekog od vas bilo nekih nasljednih bolesti.

Mnoge djevojke nakon udaje iznenade stavovi njihovih muževa o njihovom daljem školovanju ili odgoju djece. Zbog toga je veoma bitno da se s tim stavovima upoznate na vrijeme i pokušate se usaglasiti oko tih važnih pitanja prije rođenja djece, da djeca ne bi ispaštala zbog vaših suprotnih stajališta. Prije svega morate se upoznati sa sljedećim:

Da li će se složiti da se nastavite školovati i usavršavati u svojoj profesiji poslije udaje?
Na koji način želi obrazovati djecu, da li je za neke stroge islamske škole, kućno poučavanje ili će pustiti djecu da se opredijele?
Da li će on učestvovati u odgoju i obrazovanju djece?
Da li želi da ih on poučava Kur’anu?
Pitanje koje često izaziva nesuglasice među bračnim parovima je odabir mjesta stanovanja. Muž ne želi živjeti u stanu ženininih roditelja, žena ne želi živjeti s njegovom porodicom, ne slažu se oko preseljavanja u drugi grad ili odlaska u inostranstvo i sl. O tome se, također, može naći kompromis prije braka ili se barem upoznati sa stavovima budućeg muža po tom pitanju.
Ako ste vi patriota i ne želite napustiti svoju domovinu u potrazi za boljim životom obavezno saznajte da li je i on takav. Također ga pitajte:

Namjerava li često putovati zbog svoje profesije i da li će porodicu voditi sa sobom?
Hoće li imati u vidu i vaše želje kad bude odlučivao gdje ćete živjeti?
Žudi li za velikim, luksuznim stanom ili će se zadovoljiti i sa skromnim?
Želi li živjeti u centru grada, u predgrađu ili mašta o izoliranoj seoskoj sredini? (Ovo može izazvati sukobe ako žena želi živjeti u gradu, a muž je ljubitelj prirode ili obratno)
Ako ste iz različitih zemalja obavezno saznajte da li se on želi vratiti u svoju domovinu?
Kad se upoznate s ključnim stavovima o budućnosti koje zastupa vaš potencijalni suprug možete prijeći i na one koji se tiču svakodnevnice. Tu, također, ima dosta sitnica koje život znače i za vas i za njega i koje mogu predstavljati problem u braku. Ako postoji bilo šta što ne podnosite i što ne biste mogli trpjeti u braku iznesite to odmah, prije nego bude prekasno. Oblast oko koje nastaju brojne nesuglasice u braku je hrana. Zato odmah na početku trebate saznati kakve su navike vašeg supruga u toj oblasti i mogu li se one uskladiti sa vašim:

Otkrijte kakav je njegov stav o halal-mesu. Neki ljudi jedu samo meso koje je zaklano na halal način dok će neki pojesti bilo koje meso, čak i ako je kupljeno od jevreja ili kršćana, samo ako nije svinjsko.
Ako nisi posebno vješta kuharica saznaj da li on insistira da njegova buduća žena obavezno priprema sve obroke ili ponekad možete kupiti gotovo jelo ili izaći vani na večeru?
Insistira li da se jede isključivo hrana njegovog naroda ili iz njegovog kraja?
Prilagođava li se lahko različitim kuhinjama ili će insistirati da kuhaš kao njegova majka?
Ima li jaku potrebu za mesom ili ćeš moći kuhati i vegetarijanske obroke?
Da li mu škodi neka vrsta hrane?
Drugi veliki problem je pušenje. Iako pušenje neki islamski učenjaci smatraju haramom, zbog njegovih štetnih posljedica, ipak ima muslimana koji puše, neki i vrlo mnogo. Ako vaš muž ne puši raspitajte se da li puši neko iz njegove porodice ili neko od njegovih prijatelja. Pitajte ga da li će njima dozvoliti da puše u vašem domu, ako vi ne pušite? Ako vama smeta pušenje upoznajte ga na vrijeme s tim i iznesite svoje stavove.

Još jedno važno pitanje oko kojeg se treba dogovoriti su izlasci. Pitajte ga:

Šta misli o tome da žena izlazi van kuće da radi ili studira?
Da li će ti dozvoliti da posjećuješ svoje prijateljice?
Hoće li provjeravati tvoje prijatelje i zabranjivati ti posjete nekima od njih?
Hoće li javne manifestacije, skupove i sl. posjećivati sam ili će i tebi dopustiti da ga pratiš?
Ako je tvoja profesija vezana za poučavanje i obraćanje većim grupama ljudi da li će ti dozvoliti da se obraćaš muškarcima?
Hoće li ti dopustiti da sama voziš automobil?
Ako jedno od vas želi držati kućne ljubimce, obavezno upoznajte jedno drugo sa vašim stavovima o tome. Može se desiti da neko od vas ima alergiju ili fobiju prema nekim životinjama i u tom slučaju trebate drugu stranu odmah upoznati s tim, da se ne bi desilo da mu kao poklon kupite baš onu životinju na koju je alergičan.

Sve navedeno za cilj ima pokušaj da se izgradi uspješan brak. Neuspješan brak ugrožava psihičko zdravlje bračnih drugova. Neprestana razočarenja čine čovjeka mrzovoljnim, potištenim i razdražljivim. Drže ga u stalnoj emocionalnoj napetosti koja se redovno ispoljava kroz netrpeljivost prema okolini. Čovjek postaje agresivan, lahko dolazi u sukob s drugima i izlaže se mnogim neugodnostima. Zaokupljenost neriješenim bračnim problemima angažuje veliki dio psihičke energije, zbog čega trpi radna sposobnost i smanjuje se opća životna aktivnost.
Dakle, brak je u svačijem životu sudbonosan faktor koji mu život može učiniti sretnim i ispunjenim, ali i nesretnim i punim razočarenja. To je razlog više da se potrudimo oko pronalaska adekvatnog partnera, s kojim možemo graditi zajednički život pun međusobnog razumijevanja i spremnosti na kompromis. Kako to nije uvijek lahko, pomoć tražimo od naših roditelja, prijatelja, literature.

Nažalost, veliki broj mladih ljudi u brak ulazi naslijepo i obično ne sluša ničije savjete. Slikovita je, u tom smislu izjava jednog londonskog psihijatra koji radi na Institutu za psihijatriju Londonskog univerziteta. On kaže: “Čini se da muškarcima mnogo više brige zadaje izbor automobila koji će voziti nekoliko godina nego opredjeljivanje za budućeg bračnog druga sa kojim trebaju provesti čitav život. Kada odluči da kupi nova kola muškarac prethodno pažljivo pročita auto-magazine, upozna se sa svim ponuđenim modelima i njihovim karakteristikama. Nasuprot tome, u brak se sve češće stupa zbog ljubavi na prvi pogled i na osnovu površnih utisaka o ličnosti budućeg supružnika, radije nego da se pažljivo odmjere sklonosti i narav potencijalnog životnog druga. Još je gore to što kasnije takve supružnike zajedno drže jedino lični interesi, a ne njihovi karakteri."

Pripremila:Elmina Mušinović
Na vrh Go down
Gost
Gost
Sta morate znati o buducem muzu? Empty
KomentarNaslov komentara: Esselamu Alejkum   Sta morate znati o buducem muzu? Icon_minitimeSun 24 Jan 2010, 05:52

Sta je ovo sve vako fino napisano.??? da je to sve tako kao sto je napisano mi neznamo sta ce se desiti sutra a da o tim stvarima tumacimo svako obeca pa se poslije promjeni..sva ta pitanja osoba moze odgovorit pa da se poslije promjeni...zato osoba sta treba znati o buducem muzu to jest da je iskren vjernik da klanja redovno da ucu Kur'an kojem nije dosadno pricat o islamu pa onda mozemo gledat posao i tako to....a veliki broj sestara kako vidim samo nek je samostalan nek ima dobar posao auto itd a sta kad izgubi posao kad nastanu problemi sta onda ??to je danas najvece pitanje...covjek nemoze nikad bit siguran razboli se osoba desi se nesto pa nadjite osobu koja ce bit uz vas i kad vam je tesko i kad vam je dobro nemojte samo gledat jednu stranu zivota


pogledajte dali postuje i pazi svoje roditelje dali ima ljubavi prema familiji i prema drugim ljudimadanas cim neko zavrsi neku skolu odma smo visoki zato budite iskreni i sestre ne trbaju da se boje iskrenih vjernika cuvaj te se licemjera molimo uvjek Allaha za zastitu i da nas uputi na pravi put i kad nesto uradimo uradimo u ime Allaha
Na vrh Go down
Gost
Gost
Sta morate znati o buducem muzu? Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Sta morate znati o buducem muzu?   Sta morate znati o buducem muzu? Icon_minitimeThu 28 Jan 2010, 09:59

Esselamu alejkum!
Ovakav vid razmisljanja ukazuje na jednu hronicnu isfrustriranost samim sobom i totalnu ne iskrenost i ne prirodnost kad je u pitanju musko zenski odnos... Mnostvo pitanja koje autor postavio ukazuje ustvari na bice koje je infiocirano konfuznim- islamsko"-feministickim... savremenim pristupom zivotu.. Osobama cija je priroda sacuvana nece biti potrebno da upotrebe ovoliko rijeci da bi zajedno disali...
Na vrh Go down
Gost
Gost
Sta morate znati o buducem muzu? Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Sta morate znati o buducem muzu?   Sta morate znati o buducem muzu? Icon_minitimeThu 28 Jan 2010, 14:14

Ma naravno, bolje je ništa ne pitati pri upoznavanju budućeg supružnika.

I nakon nekog vremena dobiti džehennem od braka.

Ima li šta privlačnije? Rolling Eyes

P.S. : Da li bi sasuo toliku paljbu da je muškarac autor texta?? Sta morate znati o buducem muzu? 60431
Na vrh Go down
Gost
Gost
Sta morate znati o buducem muzu? Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Sta morate znati o buducem muzu?   Sta morate znati o buducem muzu? Icon_minitimeThu 28 Jan 2010, 15:51

Mozda bi trebalo obratiti paznju na sam tekst.. ostalo je bezpredmetno...
Na vrh Go down
Gost
Gost
Sta morate znati o buducem muzu? Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Sta morate znati o buducem muzu?   Sta morate znati o buducem muzu? Icon_minitimeFri 29 Jan 2010, 12:16

U danasnjem vakutu se izgleda buduci supruznaci ,, bezbeli dobro upoznaju preuspitaju i kada dzodzu u braku haman kao da su se znali cijeli zivot,,, misljenja sam da se mora znati osnovno ko je sta je iz koje je familije, jeli vjernik ,, a sve ostalo dolazi vremenom,, kroz brak ,, pa priupitajte vase nene dede , tetke roditelje ko se je ovoliko ispitivo ko u sudnicu,,, i ti brakovi tako ne preupitani su zasigurno duze trajalli nego ovi takozvani ,, "ona zna sve ,, on zna sve " zar netreba nesto biti tajanstveno,, nesto sto dolazi kroz zivotne vode?
Na vrh Go down
Gost
Gost
Sta morate znati o buducem muzu? Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Sta morate znati o buducem muzu?   Sta morate znati o buducem muzu? Icon_minitimeThu 18 Feb 2010, 10:38

Bismillah

U jednoj predaji se kaze "Ali r.a.: "Govori da te upoznam jer covjek je skriven u svome jeziku, a kada progovori otkrije se i pokaže ko je."

Zato nekada kroz malo govora insan moze upoznati i saznati dosta o ljudima, bez velikih preispitivanja Smile
Na vrh Go down
Gost
Gost
Sta morate znati o buducem muzu? Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Sta morate znati o buducem muzu?   Sta morate znati o buducem muzu? Icon_minitimeThu 01 Apr 2010, 17:42

Da je srece da sve sestre procitaju ovaj tekst! Nebi danas ovoliko rastavljenih brakova bilo Wallahi! A cudi me da braca ovo gledaju kao pogresno! Pa treba, istina je gledati s kim insan ima posla, i nravno da je bitno pogotovo za mu'minku za kog ce se udati...
Svako dobro zelim i veliki selam autoru posta Smile
We Selam wr wb
Na vrh Go down
Gost
Gost
Sta morate znati o buducem muzu? Empty
KomentarNaslov komentara: Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu   Sta morate znati o buducem muzu? Icon_minitimeThu 01 Apr 2010, 18:47

rastavljeni brakovi su radi mnogih stvari???mislis da su se prije ljudi tako raspitivali.i i postavljali takva pitanja...a mozda ti to moze pomoc u danasnjem vremenu(kako kome).koliko ljudi se samo promjeni??.cuj jedel halal meso..imaju osonvne stvari sto se trebaju znati naj vaznija je dali mu je Allah iznad svega


pitanja su za malo djecu..a nekad su ljudi kao mala djeca.cudo jos nije napisala koju boju voli.......koliko se ljudi u braku promjeni postanu bolji...a koliko postanu gori pa vecina nece dati negativan odgovor

nije ovo pogresno mozda neznam al nemoze gledat ovo tek tako jel kad dodje iskusenje nemozemo vise gledat sta mi volimo il sta nam je osoba obecala

vecina nas je u vjeri zostala il tek primila islam...zato bolje se je srpit i upoznat vjeru nego meni je ovo dovoljno sto znam i sad mogu stupit u brak

oslanjaj mo se na Allaha Uzvisenog i nikad ne gubimo nadu

a to jest cim osoba progovori pokaze se ko je e sad ko je razuman on ce da shvati mnoge stvari...zato budimo razumni

pa i iskusajmo jedni druge
Na vrh Go down
Gost
Gost
Sta morate znati o buducem muzu? Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Sta morate znati o buducem muzu?   Sta morate znati o buducem muzu? Icon_minitimeThu 01 Apr 2010, 23:38

Nije dovoljno samo pitanje vjere prilikom udaje kako to neki naivno misle, postoje par stvari koje su zaista neophodne da se prodiskutuju prije stupanja u brak. Na prvom mjestu su svakako pored vjere ahlak i karakter osobe. Zatim dolaze nivo obrazovanja i intelegencije. Mjesto buduceg boravka se mora obavezno dogovoriti da poslije ne dodje do problema. Kristalno je jasno da osoba sa liberalnijom vizijom islama ne pase sa radikalnom osobom zato se mora dogovoriti i oko odjevanja i oko pitanja poligamije da zena nebi kroz godinu dvije dozivjela sok kada njen hairlija krene u lov na drugu zenu.
Na vrh Go down
Gost
Gost
Sta morate znati o buducem muzu? Empty
KomentarNaslov komentara: Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu   Sta morate znati o buducem muzu? Icon_minitimeFri 02 Apr 2010, 07:43

Mozda nije nekom dovoljno pitanje samo vjere al je to najvaznije.....E sad ima nivo vjerovanja i to je velik problem kod nekih..pogotovo tako cujes od muslimana sta se desava...i onda smo svi naravno isprepadani i tako da sestra treba da zna osnovne stvari, al opet kako ce znati da joj brat nece da krene u lov na drugu zenu....ovdje neznam kako to ide ali niste sigurno svi iz istog mjesta grada il drzave tako da osoba jedna mora da se preseli odma ostavljas jednu stranu znaci nije ni to jednostavno,,A brat ti obeca posjetu redovno kad ono nema se kriza strpi se???,,,Ima tih pitanja i sto se treba da zna.a ahlak i karakter su puno vazni ..Ako je neko vise obrazovaniji trazite sebi slicnu sebi.Zato sestre bi vise trebale da budu te koje znaju sta hoce..kakav brak hoce...jel one su te koje trebaju da biraju..

nemojte nekat direktno neko pitanje postavljat neko u nekoj prici iskusajte i po tome moze da vidite reakciju dali ce vam se svidit itdZnam samo da nije nista jednostavno sestru neko povrijedi misli da su svi takvi ...Brat se iznevjeri pa postane nepravedan. Ima zenu i ide po catovima i trazi probleme

Samo cuvajte te se posto nikad neznate skim imate posla. Mozda vam je bolje upoznati se preko nekoga ko vam je iskreni prijatelj ako ih imate posto i toga danas nema puno

iako i preko ovog vjerujem da ima iskrenih

internet je komplikovana stvar zamisli sad brat ima na listi 10 sestri i sa svakom po malo i koja mu se svidi ???bude jedna oo kad eto i druge ova jos bolja oo pa vidi i trecaa ima nesto internesatno aa vidi devete jest posebna itd itd a vjerovatno tako i neke sestre rade

opet halalite al tesko je postavit pitanja kad ih ima previse al eto upoznajemo prvo same sebe ,trazimo uputu od Allaha budimo pravedni i iskreni i trazimo to od sestre il brata jer Allah voli pravedne
Na vrh Go down
Sponsored content

Sta morate znati o buducem muzu? Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Sta morate znati o buducem muzu?   Sta morate znati o buducem muzu? Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Sta morate znati o buducem muzu?
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
ISLAMSKI BRAK :: INFORMATOR-
Idi na: