ISLAMSKI BRAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ISLAMSKI BRAK

Stranica za sklapanje halal braka
 
HomePortailTražiLatest imagesRegistracijaLogin

 

 Odgojna uloga zene u Islamu

Go down 
AutorPoruka
Info
Broj komentara : 16
Uzrast : 1024
Lokacija : Islamski Brak
Datum registracije : 2007-03-27

Odgojna uloga zene u Islamu Empty
KomentarNaslov komentara: Odgojna uloga zene u Islamu   Odgojna uloga zene u Islamu Icon_minitimeThu 12 Jul 2007, 13:29Odgojna uloga žene u islamu

Dolaskom islama i pojavom Muhammeda, a.s, žena postaje punopravni član ljudske zajednice. Na prvom mjestu se zabranjuje zakopavanje žive ženske djece, što je bio običaj predislamskih Arapa, poliandrija se za sva vremena ukida, poligamija se ograničava i strogo uslovljava. Prve riječi Objave obavezuju kako muškarca tako i ženu na učenje i bavljenje naukom, zašto imamo potvrdu u Kur'anu, gdje Uzvišeni Allah kaže: "Uči u ime Gospodara tvoga koji stvara" (Al-Aleq:1)
Žena je u potpunosti izjednačena sa muškarcem po pitanju prava i obaveza kao člana društvene zajednice, zašto imamo potvrdu
u Kur'anu: "O ljudi bojte se Gospodara svoga, koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio…" (AnNisa: 1)
Što se tiče braka, islam pridaje braku veoma veliku važnost, kao porodici i odgoju djece kako muške tako i ženske, bez razlike. Žena kao glavni i najčasniji stub porodice nosi najveći emanet i teret u porodici, upravo zbog njene obaveznosti za odgoj svojih nasljednika, djece, shodno hadisu Resulullaha u kome on kaže: "Žena je pastirica u kući svog muža." (Muttefequn alejhi). Dakle, žena je ta koja čuva kuću, odgaja djecu, vaspitava ih u skladu sa propisima islama,čestita je i dobra prema rodbini, prijateljima i komšijama.
Najdublja i najplemenitija bit žene je majčinstvo. Znajući ulogu majke i njen trud koji ulaže od začeća, rađanja, dojenja, podizanja i odgoja djeteta, Muhammed, a.s., je na mnogo mjesta i mnogo puta govorio da se majci treba pokloniti posebna pažnja. Jedan čovjek je Poslaniku, a.s., rekao:"Allahov Poslaniče, ko je najpreči za moje lijepo druženje i ponašanje prema njemu?" Alejhiselam reče: "Tvoja majka." Čovjek tada reče: "A ko poslije nje?" "Tvoja majka", odgovori on. "Ko poslije nje?" Ponovo upita čovjek, "Tvoja majka", ponovo odgovori Poslanik, čovjek ponovo upita: "Ko poslije nje?" Resulullah, a.s., tada reče: "Tvoj otac. " (Muttefequn alejhi)
Majka koja je odgojena u islamu, donosi dijete na svijet i nastoji da ga odgoji u najčistijoj vjeri, islamu, da ga oplemeni i oblikuje karakter svom djetetu, budućem članu ljudske zajednice, disciplinuje ga i ne dopušta mu da svoje hirove sprovodi u djelo.
Majka treba da bude strpljiva, nježna, povjerljiva i iskrena prema svojoj djeci kako bi ona stekla povjerenje u nedaćama i našla utočite kod nje. Jedno od najizraženijih moralnih svojstava Muhammeda, a.s., jeste milost prema drugima a posebno prema djeci. Jedna od njegovih pedagoških izreka koju treba da svaka majka prihvati jeste: "Nama ne pripada onaj ko nema milost prema djeci i ko ne poštuje starije." (Ahmed) Osim ovih vaspitno-odgojnih mjera trebamo napomenuti da majka (roditelji) ne smiju praviti razliku između sinova i kćeri, jer Uzvišeni Allah, dž.š, daje djecu kao blagodat koju niko ne može podariti niti promijeniti, niti odbiti kao i On dž.š., u Kur'anu kaže: "On poklanja žensku djecu onom kome hoće, a kome hoće – mušku ili im daje i mušku i žensku a koga hoće učini bez poroda. On, uistinu sve zna i sve može." (Aš-Šura: 49-50)
Potvrdu za ove kur'anske riječi takođe nalazimo i u hadisu Resulullaha, a.s., u kome se kaže: "Kome se rodi kćer, pa je živu ne zakopa, niti je ne ponizi, niti daje prednost sinu – to jest muškoj djeci nad svojim kćerima, Allah će ga radi nje uvesti u Džennet." (El-Hakim)
Znati kako pravilno odgojiti svoje dijete najbolje možemo vidjeti iz sljedećeg primjera: kada je jedan Arap došao Muhammedu, a.s., da traži lijek za svog neposlušnog sina, Muhammed, a.s.., ga je upitao: "Kakva si odgojna sredstva upotrijebio?" On mu poče pričati, kako je dijete tukao, zatvarao, kažnjavao ga gladovanjem, istjerivao ga iz kuće i dr., a Muhammed, a.s., ga upita: "Jesi li dijete upućivao na namaz, jesi li ga učio da klanja namaz, da se Allahu moli, da li si obavljao namaz skupa sa njim»? On odgovori da nije. Tada Resulullah, a.s., odgovori: "Ti si do sada obraćao pažnju više na djetetovu kožu, nego na dušu. Preporučio bih ti da od sada sa njim klanjaš namaze. "
Iz ove predaje možemo zaključiti da je djeci od malena neophodan zdrav, dobar i pravilan odgoj da bi bili zdrave i čestite ličnosti, kojim je na prvom mjestu zadovoljan Uzvišeni Allah, dž.š., a onda i cijela zajednica.

Amela Bećirović
Izvor: časopis Elif
Na vrh Go down
 
Odgojna uloga zene u Islamu
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Pitanje ljubavi u Islamu

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
ISLAMSKI BRAK :: INFORMATOR-
Idi na: